Boklansering 23 september 2021

Från bokidé till bokmässa!

Viskaren – Författare Johanna Krebs & Alice Johansson

Tänk dig att vara en helt vanlig tonåring och få en sjukdom som gör dig blind. Det är vad som hänt Emma, som precis har anlänt till en lägerskola för att lära sig anpassa sig till de nya förutsättningarna. Hon tillhör en av få lyckliga som fått en ledarhund, Santos. Fast Emma vill inte ha någon hund. I alla fall är det vad hon tror tills det visar sig att Santos är en väldigt speciell hund som har förmågan att låna ut sin syn till henne.

Men Emma verkar inte vara den enda på skolan som har en hemlighet. Vilka är ungdomarna som smyger i korridoren på natten och varför drömmer Emma om en fyr? I takt med att Emma börjar förstå vad den nya förmågan innebär lär hon sig också vad det betyder att vara en viskare och vem Margrim är, han som mördade den senaste viskaren för hundra år sedan.

Viskaren är den första boken i serien om arvtagarna, familjerna som fortfarande lever nära den nordiska mytologin.

Mor och tonårsdotter skriver bok tillsammans I september kommer debutboken Viskaren skriven av Huskvarnaförfattarna Johanna Krebs och hennes 17-åriga dotter Alice Johansson.

Deras gemensamma skrivande började som ett kul sätt att umgås, men numera kan duon titulera sig författare. Många föräldrar hoppas att deras barn ska läsa böcker. Johanna Krebs och hennes dotter tog steget vidare och bestämde sig för att skriva en egen historia. Nu har de skapat en hel värld med nordisk mytologi som utgångspunkt.

Deras bok Viskaren är en ungdomsfantasy som kommer ut i handeln i september. Det hela började när Alice var omkring tolv år och klagade över att det inte fanns fler ungdomsböcker inom fantasy att läsa. Alla som var kvar var på engelska. – Jag föreslog lite på skoj att vi skulle skriva en egen historia. Det tyckte Alice först var en knäpp idé, men efter ett tag kom hon tillbaka och frågade vad vi skulle skriva om, berättar Johanna Krebs.

De första kapitlen skrev paret tillsammans, men sedan har de turats om att skriva några avsnitt var. Då krävs det att man pratar ihop sig om historien och hittar en ton i språket som fungerar för båda. Det har blivit många samtal om världen de skapat och karaktärerna i den.

En oväntad fördel med skrivandet har dessutom varit att Alice Johansson, som nu går andra året på Per Brahe-gymnasiet, haft ett ordentligt försprång i vissa skolämnen. Utöver själva skrivandet måste man nämligen också kunna ge och ta kritik och argumentera för sin sak. Det är något som kan verka tufft för vilken tonårsförälder som helst, men Johanna Krebs och Alice Johansson har inte upplevt några problem med det. – Visst händer det att vi inte är överens om något, men vi är bra på att lyssna in den andras synpunkter. Oftast slutar det med att vi landar i något mycket bättre när vi samarbetar, berättar dottern Alice Johansson.

Nästan alla har någon gång läst en fantasybok. Narnia, Harry Potter, Sagan om ringen, Astrid Lindgrens böcker – listan kan göras lång. Vi har nog helt enkelt ett behov av att få drömma oss bort till en annan värld emellanåt. Inte minst när den verkliga världen tränger på med nyheter om virus, klimatkriser, krig och konflikter.

Den som älskar fantasy upptäcker emellertid, precis som den då tolvåriga Alice Johansson gjorde, att utbudet på svenska är ganska begränsat. Därför är det extra roligt att författarduon planerar för fler gemensamma böcker i serien om arvtagarna. – Vi ser väldigt mycket fram emot att bjuda in läsarna till vår värld. Vår bok Viskaren handlar om att vara annorlunda och våga lita på att man är tillräckligt bra ändå, berättar Johanna Krebs.

Johanna Krebs & Alice Johansson

Johanna (1971) är HR manager och har arbetat med personalfrågor i en rad olika branscher bland annat inom Sveriges Domstolar. Hennes skrivarbana inleddes på allvar med en skrivkurs hos Ordfront ledd av Kerstin Matz och Ulla Trenter. Hon är uppvuxen på Öland, men numera bosatt i Huskvarna.

17-åriga dottern Alice läser samhällsvetenskaplig linje med beteendeinriktning på Per Brahe-gymnasiet i Jönköping.